preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Kovačića Zagreb

 > eTwinning
eTwinning

HRVATSKA U SRCU - PUTOVANJE KROZ PROŠLOST I TRADICIJU

Autor: Martina Mikulaš, 27. 5. 2024. 19:21

Učenici 1.b razrednog odjela upustili su se u avanturu učenja o bogatoj povijesti i tradiciji naše domovine. Kroz projekt “Hrvatska u srcu”, naučili su pisati pojedina slova glagoljice te su istražili stare običaje koji oblikuju našu kulturu i identitet.

Nastavak učenja o Hrvatskoj odveo nas je do Etnografskog muzeja gdje smo kroz zanimljiv obilazak i radionicu produbili svoje znanje i povezanost s domovinom. Projekt “Hrvatska u srcu” otvorio nam je oči i pokazao koliko je važno cijeniti našu prošlost i običaje te kako putovanje kroz vrijeme može obogatiti našu sadašnjost.

Hrvatska je zemlja puna neotkrivenih bogatstava, a učenici su spremni nastaviti s otkrivanjima i u sljedećoj školskoj godini. Vjerujemo da će ovaj projekt inspirirati i druge da s ljubavlju istražuju i čuvaju kulturnu baštinu naše zemlje.

 [više]

Razmjena robe u razredu: Kako učenici 1.b doprinose očuvanju planeta

Autor: Martina Mikulaš, 27. 5. 2024. 18:42

Moda se često mijenja, a brza moda postaje sve popularnija. No, što se događa s odjećom koju više ne nosimo?

Učenici 1.b razrednog odjela odlučili su djelovati kroz eTwinning projekt “Malo domaćinstvo”. Organizirali su razmjenu robe unutar razreda. Svaki učenik je donio odjeću koje više ne koristi. Na taj način, umjesto da završi u smeću, roba dobiva novi život u rukama novog djeteta.

Recikliranje robe ima pozitivan utjecaj na okoliš jer smanjuje otpad, štedi resurse poput vode i energije. Tijekom razmjene robe, povela se rasprava zašto se moda često mijenja. Brza moda potiče potrošnju i često rezultira bacanjem odjeće nakon samo nekoliko nošenja. To je jako štetno za okoliš.

Ova aktivnost pokazuje da se možemo oblačiti održivo i odgovorno te da svatko može doprinijeti očuvanju planeta..

Učenici 1.b su primjer kako mala djela mogu imati veliki utjecaj. Potičimo druge da slijede njihov primjer i razmišljaju o održivosti u svakodnevnom životu.

 

 [više]

OBITELJ - NAŠA SNAGA I PONOS

Autor: Martina Mikulaš, 25. 5. 2024. 19:36

15. svibnja obilježili smo Međunarodni dan obitelji, dan koji nas podsjeća na temeljnu ulogu obitelji u društvu i na neprocjenjivu vrijednost koju svaki njezin član donosi.

Učenici 1.b razrednog odjela su stvarali grbove grbove svojih obitelji crtajući aktivnosti, događanja, prošlost, tradiciju te različitost  koja nas čini jedinstvenima.

Dok obilježavamo Međunarodni dan obitelji, prisjećamo se da su obitelji izvor naše snage i inspiracije.

Grbovi koje su učenici stvorili  podsjetnik su na to koliko je važno njegovati i cijeniti svaki trenutak proveden s našim najmilijima.

 [više]

SVJETSKI DAN VODA

Autor: Martina Mikulaš, 8. 4. 2024. 20:35

Dana 22. ožujka 2024. u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda, učenici 1.b i 1.c razreda s učiteljicom Vesnom i Martinom su se uputili u avanturu istraživanja obližnjeg potoka. Kroz zornu nastavu, najmoćniji oblik učenja, naši su učenici postali mali znanstvenici otkrivajući kako voda oživljava naš ekosustav.

Promatranjem i razgovorom zaključili su važnost vode za  život biljaka i životinja te kako je sve to neodvojivo povezano s ljudima. Fascinirani brojnim samoniklim biljkama, ponajviše maslačcima, neki od njih su se zapitali tko ili što je tajni pomagač koji maslačcima pomaže u razmnožavanju.

Ovaj dan je bio više od obične šetnje, bio je to dan učenja i rasta. Prvašići su se vratili s novim razumijevanjem koliko svatko od nas može doprinijeti očuvanju vode. Vjerujemo da su spremni podijeliti svoje znanje i postati ambasadori očuvanja vode u svojoj zajednici.

SVJETSKI DAN VODA - VIDEO

 

 [više]

DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

Autor: Martina Mikulaš, 7. 4. 2024. 18:45

Učenici 1.b razreda su 21. ožujka došli u školu noseći šarene i različite čarape kako bi obilježili Dan osoba s Down sindromom. Ovaj simboličan čin slavi različitost i podiže svijest o važnosti inkluzije i prihvaćanja. Roditelji učenika 1.b također su se pridružili obilježavanju ovog posebnog dana noseći raznobojne čarape.

Takve inicijative potiču znatiželju i razgovor među učenicima što dovodi do veće svijesti i razumijevanja Down sindroma. Uključivanje cijelih obitelji u obilježavanje ovog dana dodatno jača zajedništvo i pokazuje važnost podrške cijele zajednice.

Svaki čovjek je poseban i u tome je bogatstvo svakog pojedinca, a zajedno činimo prekrasan svijet pun različitosti.

DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM - VIDEO

 [više]

Predstavljanje eTwinning projekta Malo domaćinstvo 2

Autor: Martina Mikulaš, 6. 3. 2024. 19:24

Na Reviji dobre prakse Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono, 5.ožujka 2024. učiteljica Martina Mikulaš je održala predavanje u kojem je predstavila međunarodni eTwinning autorski projekt Malo domaćinstvo 2.

Tijekom predavanje opisane su projektne razredne aktivnosti  kao i aktivnosti  projektnih partnera unutar i izvan Republike Hrvatske te je prikazana zajednička suradnja.

Projekt je kreiran prošle školske godine, nagrađen je eTwinning oznakom kvalitete te potvrdom UHURN Zvono. Ove godine krećemo s istim ciljevima i raznovrsnim praktičnim vještinama.

 [više]

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2024.

Autor: Martina Mikulaš, 2. 3. 2024. 17:10

Dan ružičastih majica je nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava zadnje srijede u veljači. Ove godine u 1.b razrednom odjelu bilo je mnogo različitih projektnih aktivnosti istoimenog eTwinning međunarodnog projekta. Pripreme su započele tjedan dana prije toga dana kroz virtualnu učionicu.

Odjenuli smo ružičaste majice, upoznali se s pričom samog obilježavanja toga dana, izradili smo plakate, crtali i smišljali stihove te slikopriče. Povezali smo se s učenicima iz Hrvatske i drugih zemalja putem videokonferencije i razmijenili naša iskustva i mišljenja. Aktivnosti 1.b je predstavila naša Laura. Bilo je vrlo zanimljivo i poučno čuti različite savjete o tome kako se nositi s nasiljem i kako ga spriječiti.

Jedna od posebnih aktivnosti  bilo je pjevanjeUNICEF-ove pjesme Ne rugaj se koja je himna protiv nasilja u školama.

MISLIMO RUŽIČASTO CIJELE GODINE

U RUŽIČASTIM MAJICAMA SE VIDIMO DOGODINE!

 [više]

DAN SIGURNIJEG INTERNETA 2024.

Autor: Martina Mikulaš, 13. 2. 2024. 20:23

Dan sigurnijeg interneta obilježava se kako bi se podigla svijest o sigurnosti na internetu, posebno među djecom i mladima. Cilj je educirati korisnike o potencijalnim opasnostima na internetu i kako se zaštititi. Također, ovaj dan služi za promicanje pozitivne upotrebe digitalnih tehnologija. Kroz različite aktivnosti i događanja, korisnici se potiču na odgovorno i poštovanje ponašanje na internetu.

6. veljače smo obilježili Dan sigurnijeg Interneta te smo saznali kako se ponašati u određenim situacijama na internetu ili društvenim mrežama. Odigrali smo društvenu igru, slikali i crtali znakove opasnosti te održali videokonferenciju s projektnim partnerima gdje smo ih upoznali sa svojim saznanjima.

Svi projekti u kojima sudjelujemo traže svijest o opasnostima koja se nalaze na mreži. Učenjem o opasnostima i sigurnosti na internetu zaslužili smo diplomu Centra za sigurniji internet.

             

 [više]

100. DAN ŠKOLE

Autor: Martina Mikulaš, 12. 2. 2024. 19:57

U četvrtak, 8. veljače obilježili smo 100.dan škole kroz mnogobrojne aktivnosti.

Cilj ovog projekta je okupiti učenike i učitelje osnovnih škola da kroz odabrane sadržaje obilježe 100. dan nastave u školi. Dan je zamišljen kao dan bez školskih udžbenika kroz igre i međupredmetne korelacije i aktivnosti.

Sam početak 100.dana počeo je uz dijeljenje pozivnica. Pripremili smo se s krunama i naočalama s brojem 100, smišljali 100 riječi na odabrana slova, odvježbali 100 vježbi, odigrali memory 100 igru… Putem videokonferencije s OŠ Vladimira Nazora iz Daruvara razmijenili smo projektne aktivnosti, a posebno zanimljivo bilo je biti 100 minuta vani što smo bilježili štopericom. Na kraju dana učenici su dobili diplome za 100.dana smijeha, zabave i učenja.

Bio je to jako zanimljiv i poučan dan.

 [više]

Predstavljanje eTwinning projekta Hrvatska u srcu

Autor: Martina Mikulaš, 1. 2. 2024. 19:43

Krajem siječnja na webinaru Projekte na sunce u sklopu Webučionice, učiteljica Martina Mikulaš predstavila je autorski državni eTwinning projekt Hrvatska u srcu.

To je projekt u kojem upoznajemo svoju domovinu kroz literarne i likovne radove, kroz različite radionice, obilaske kulturnih ustanova i spomenika, kroz obilježavanje prigodnih dana, znamenitih osoba te kroz mnoge druge različite aktivnosti...

Na predavanju su predstavljene zanimljive aktivnosti projektnih partnera širom Republike Hrvatske te su sudionici webinara pozvani da se uključe u projekt upoznavanja naše domovine.

 

 [više]

U SVIJETU LIKOVNIH UMJETNIKA 6

Autor: Martina Mikulaš, 2. 1. 2024. 17:40

Ovaj međunarodni eTwinning projekt ima za cilj upoznati učenike s različitim rukopisima likovnih umjetnika diljem svijeta. Učenici će svojim dječjim likovnim izražajem pokušati prikazati svoj osobni doživljaj nekih poznatih likovnih djela. Projekt potiče učenike da istraže najveće likovne umjetnike svijeta i svog zavičaja/regije, potičući ih na učenje i stvaranje likovnih djela. Kroz ovaj projekt razvijaju kreativnost i uče kritički razmišljati.

Učenici 1.b redovito svoje radove izlažu na panoima škole te na svojoj web stranici.

Za božićne blagdane izradili smo čestitke za projektne partnere s rukopisom našeg hrvatskog likovnog umjetnika Luke Koščaka.

 [više]

eTwinning projekt Webučionica

Autor: Martina Mikulaš, 2. 1. 2024. 16:00

U međunarodnom eTwinning projektu Webučionica se nalazimo već petu godinu te smo za aktivnosti redovito nagrađeni nacionalnim i europskim oznakama kvalitete.

Webučionica je projekt koji ima za svrhu korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija kako bi se prenijela stečena znanja na učenike i razvile digitalne kompetencije. To je projekt stjecanja digitalnih znanja i vještina uz niz webinara formiranih u obliku korak po korak pristupa. Krajnji cilj je razvoj digitalnih vještina kod učitelja i učenika.

I ove godine, 1.b marljivo usvaja digitalne vještine, a neki učenici su čak vrijedni i za vrijeme školskih praznika.

VIRTUALNA UČIONICA 29.12.23.

VIRTUALNA UČIONICA 2.1.24.

 [više]

MATEMATIČKA AVANTURA U 1.B I 1.C

Autor: Martina Mikulaš, 16. 12. 2023. 20:44

Da je matematika zabavna, uvjerili su se maleni prvašići 1.B i 1.C razrednih odjela u pratnji svojih roditelja na Večeri matematike, 7. prosinca 2023. godine.

Takva druženja koja se održavaju svakog prvog četvrtka u prosincu u večernjim satima imaju za cilj poticati izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Posebno zadovoljstvo učenicima čini prisutnost njihovih roditelja i sama mogućnost zajedničkih igara.

Učionice 1.b i 1.c bili su raspoređene u radne centre gdje su učenici igrali različite matematičke igre, rješavali matematičke zagonetke i probleme te su kroz različite matematičke aktivnosti ponavljali naučeno gradivo. 

S nestrpljenjem očekujemo novu matematičku avanturu sljedeće godine!

DA JE MATEMATIKA ZABAVNA I LAKA

ZNAJU UČENICI ZNALCI

BUDUĆI MATEMATIČKI GENIJALCI!

 

 

 [više]

Dani jabuka, dani zdrave hrane 3

Autor: Martina Mikulaš, 14. 12. 2023. 16:19

Međunarodni eTwinning projekt vezan uz obilježavanje Dana jabuka nam je omiljen projekt u kojem uz različite aktivnosti koje izvodimo izvodimo na različitim nastavnim predmetima, povezujemo tradiciju i zdravlje.

Ove godine smo jabuke slikali, crtali, izvodili pokuse, pričali priče, izvodili igrokaze, radili zdrave sokove, izrađivali memory igru... a povezali smo navedeni dan uz Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje gdje smo učili o vrstama brašna, kako zamijesiti tijesto i kako oblikovati kruščić, kiflicu ili pletenicu...

DANI KRUHA U 1.B - video

 

 [više]

MALO DOMAĆINSTVO U 1.B

Autor: Martina Mikulaš, 13. 12. 2023. 16:33

Malo domaćinstvo 2 je naš autorski međunarodni eTwinning projekt koji se ostvaruje i ove godine u učionici 1.b.

Prvašići su pokazali veliku zainteresiranost za projektne aktivnosti. Kao i prošle godine, i ove godine je najveće zanimanje za usvajanjem vještina kuhanja.

Vješto su se izrađivale štrudle od jabuka koje su degustirali i neki djelatnici škole. Od naših kuharica smo dobili pohvalu te s velikim veseljem krećemo isprobavati nove recepte.

                       

 [više]

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Autor: Martina Mikulaš, 18. 11. 2023. 14:05

18. studenoga obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Učitelji naše škole prenose svoja znanja i emocije novim generacijama učenika na strašan rat, Domovinski rat u kojem se Hrvatska borila protiv velikosrpske i četničke agresije. Odajemo počast gradu heroju Vukovaru paljenjem lampaša, pričajući o različitim pričama i događajima iz naše prošlosti, o velikim ljudima, hrabrim braniteljima koji su zaslužni što svatko od nas danas slobodno korača hrvatskim gradovima i ulicama.

Vukovarski vodotoranj je postao simbol Domovinskog rata, čvrsto je stajao u kiši granata koja ga je zadesila kao i njegove stanovnike i branitelje. Danas je on svjetionik hrvatske slobode.

Obiljažavanjem ovog dana odajemo počast i sjećamo se žrtava Domovinskog rata, iskazujemo poštovanje poginulima i nestalima...

Iz krvi i bola niknut će cvijeće  i nikada narod zaboravit neće -  Vukovar!                   (H.Hegedušić)..

 

 [više]

Međunarodni dan bijelog štapa

Autor: Martina Mikulaš, 14. 10. 2023. 13:50

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15.listopada.

Bijeli štap je prometni zaštitini znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Obilježavanjem ovog dana želi se šira javnost upoznati s problematikom slijepih osoba. 

Učenici 1.b razrednog odjela su izradili jedan papirnati bijeli štap, pokrili su oči maramom i pokušali  na nekoliko trenutaka doživjeti tamu i bespomoćnost slijepih osoba. Bilo je teško i nezmislivo ne imati mogućnost vidjeti svijet oko sebe. Učenici su naučili kako prići osobi s bijelim štapom, kako joj se obratiti i kako joj pomoći.

Na kutijicama od lijekova uočili su izbočene točkice te su saznali da je to Brailleovo pismo pomoću kojeg čitaju slijepe osobe. Oni čitaju pipajući prstima obiju ruku. Samoglasnike koje su do sada prvašići naučili, napisali su i uz pomoć olovke napravili izbočene točkice. 

Saznanja koja su djeca dobila obilježavanjem ovog dana su neprocjenjiva.

 [više]

NAGRAĐENI NAŠI AUTORSKI ETWINNING PROJEKTI

Autor: Martina Mikulaš, 24. 9. 2023. 19:55

eTwinning projekti Malo domaćinstvo i Pjesme pišemo, kroz stihove dišemo 2 nagrađeni su nacionalnim oznakama kvalitete. To je potvrda da kroz projektno učenje dokazujemo kvalitetu našeg rada i veliki trud koji ulažemo u svaku aktivnost

.

 

 [više]

POKROVITELJSTVO UHURN ZVONO 2023./2024.

Autor: Martina Mikulaš, 24. 9. 2023. 19:42

S ponosom objavljujemo da su naša tri autorska eTwinning projekta zaslužila pokroviteljstvo Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave ZVONO.

Pjesme pišemo, kroz stihove dišemo 3

Malo domaćinstvo 2

Hrvatska u srcu

 [više]

eTwinning projekti MALO DOMAĆINSTVO 2 I PJESME PIŠEMO, KROZ STIHOVE DIŠEMO 3

Autor: Martina Mikulaš, 7. 8. 2023. 11:17

Naši uspješni međunarodni eTwinning projekti Malo domaćinstvo 2 i Pjesme pišemo, kroz stihove dišemo 3 ponosno nastavljamo i u školskoj godini 2023./2024. Projekti su poznati i traženi na stranicama European School Education Platform. Kreativnost i zanimljivost aktivnosti u našim projektima privlači i nove projektne partnere iz naše domovine i izvan nje.

 [više]

eTwinning projekt HRVATSKA U SRCU

Autor: Martina Mikulaš, 7. 8. 2023. 11:04

Novi autorski  državni projekt HRVATSKA U SRCU osmišljen je i kreiran na eTwinningu na European School Education Platform.  Obuhvatit će upoznavanje  s ljepotama naše domovine...od geografskih ljepota mjesta i gradova, naglasiti važnost povijesnoga nasljeđa te prirodnih i društvenih različitosti domovine. Razvijat će se nacionalni identitet sudionika i razumijevanje povijesne priče o prošlim događajima i o značajnim osobama određenog vremena te upoznati najvažnije kulturno-povijesne spomenike, pučke običaje i osobe koje potječu različitih krajeva RH.

Veselimo se ovom projektu jer volimo Hrvatsku i ponosni smo na njenu ljepotu i bogatstvo te vrijdnost ljudi koji u njoj žive.

 [više]

eTwinning projekt MALO DOMAĆINSTVO

Autor: Martina Mikulaš, 14. 7. 2023. 20:20

 

Međunarodni eTwinning projekt MALO DOMAĆINSTVO je priveden kraju i uspješno smo i uz veliko zadovoljstvo odradili sve planirane aktivnosti. Naši projektni partneri su također uživali u razmjeni ideja i aktivnosti.

Projekt je već dobio potvrdu Udruge hrvatskih učitelja Zvono, a očekujemo i ostale oznake kvalitete.

S novim aktivnostima nastavljamo u novoj školskoj godini i s nekim novim zainteresiranim i znatiželjnim učenicima. Spretni i kreativni učenici 4.a razrednog odjela bit će odlični mentori malenim prvašićima u nastavku projekta.

 [više]

Svjetski dan ekologije i okoliša

Autor: Martina Mikulaš, 20. 6. 2023. 22:42

Svjetski dan ekologije i okoliša obilježili smo odlaskom u prirodu. Naš cilj je bio Park šuma Grmoščica. Na početku puta, poveli smo i našu prijatelljicu, kujicu Bafi. Šetnja šumskim stazama dovela nas je do vidikovca gdje nam je Zagreb bio na dlanu.

Osim prekrasnog pogleda, primijetili smo puno smeća i opušaka u samom srcu šume te zaključili da je to velika nebriga za prirodu. Ono što svojim projektima u kojima sudjelujemo i materijalima koje stvaramo, želimo ukazati na važnost očuvanja prirode.

 

 [više]

TRODNEVNA AVANTURA 4.A U SAVUDRIJI

Autor: Martina Mikulaš, 13. 6. 2023. 21:16

Pobjedom na eko natječaju, učenici 4.a  zaputili su se početkom lipnja na trodnevnu avanturu u Savudriji, S učenicima iz Gline i Ukrajine, sudjelovali su u projektu Čišćenje bez granica na VIII. eko akciji. Učili su o sigurnosnoj opremi, o sigurnosti na moru i pod morem. Uz profesionalne ronioce, uz boce za ronjenje čistili su podmorje i na taj način učili o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

Kreativni četvrtaši sudjeluju u brojnim projektima kao što su eTwinningovi projekti Živimo zeleno i Živimo zdravo te su ovim sudjelovanjem u eko akciji proširili svoja znanja o važnosti ekologije i zdravog odnosa prema prirodi.

Osim edukativnih događanja, zabavili su se na vodenom parku, vožnji kajakom te u mađioničarskim trikovima poznatog mađioničara Leona.

Vjerujemo da će ova avantura ostati svima u prekrasnom sjećanju!

 

 [više]

VOLONTIRANJE - istraživanje na školskoj razini

Autor: Martina Mikulaš, 12. 6. 2023. 16:50

Tijekom drugog polugodišta školske godine 2022./2023. provedeno je istraživanje o volontiranju kod učenika i učiteljima OŠ Ante Kovačića.

Istraživanju je od 2.do 8.razreda pristupilo je 438 učenika, a upitniku namijenjenim učiteljima pristupilo je 45 djelatnika.

Učenicima je prije ispunjavanja upitnika objašnjen pojam volontiranja.

 

Istraživanje je provela učiteljica Martina Mikulaš.

 

Rezultati istraživanja pod "više".

 

 [više]

PREKRASNA SURADNJA

Autor: Martina Mikulaš, 9. 6. 2023. 21:37

Priredba za Dan škole je bila posebno značajna za učenike 4.a, njihovih roditelja i učiteljice Martine. Zajedno su otpjevali pjesmu Djeca ljubavi te nastupom  zaokružili prekrasnu suradnju tijekom svih četiri godine. Zahvaljujemo Šimunovom tati Milanu Miloševiću što je vodio naš nastup sviranjem gitare.

DJECA LJUBAVI - pjesma

Suradnja učitelja i roditelja je važan i vrlo važan čimbenik uspješnog odgojno-obrazovnog rada jer nam je svima u interesu dobrobit i zadovoljstvo djece.

Osim nastupa za Dan škole, roditelji 4.a su svake godine spremno prihvaćali prijedloge učiteljice pa smo godine završavali sportskim igrama roditelja i učenika, pjevali i stvarali zanimljiva videa, fotografirali prirodu, obitelj, događaje, rješavali projektne zadatke...i uvijek s velikim entuzijazmom i osmijehom.

Hvala Magdinoj mami Mariji Mihelić koja nam je uvelike olakšala suradnju. 

Međunarodni dan obitelji - pjeva obitelj Mihelić

Kroz eTwinning projekt Moj zabavna i kreativna učionica pokazali smo i više od kreativnosti i zabave, pokazali smo ljubav i uzajamno poštovanje.heart

Sportske igre roditelja i djece (graničar i štafetne igre).

 [više]

RAZMJENA ROBE - RECIKLIRANJE

Autor: Martina Mikulaš, 27. 4. 2023. 22:23

Kroz naš eTwinning projekt Malo domaćinstvo, organizirali smo razmjenu robe u razredu. Svatko od učenika je donio jednu ili više odjevnih predmeta koja im je premala, posložili smo i izložili robu i razmjena je krenula. Svatko je odabrao odjevni predmet ili više njih koji mu se svidio. Ostala nam je jedna manja vrećica robe koja je ostala i koju smo odnijeli u jedan dućan na reciklažu. Jednu majicu smo iskoristili za izradu platnene vrećice za kupnju.

Brza moda podrazumijeva stalnu proizvodnju novih odjevnih predmeta po vrlo niskim cijenama. Kako bi umanjili problem njezinog utjecaja na okoliš, želimo doprinijeti smanjenju količine tekstilnog otpada te produžiti životni ciklus i potaknuti recikliranje tekstila. Za proizvodnju jedne pamučne majice prema procjenama potrebno je 2700 l pitke vode. količina koju jedna osoba popije u dvije i pol godine. Procjenjuje se da su postupak bojanja i završna obrada u proizvodnji tekstila odgovorni za 20 posto globalnog onečišćenja vode.

Svatko od nas treba osvijestiti koliko pojedinac može pomoći očuvanju okoliša.

Nas je razmjena robe oduševila i svakako ćemo je ponoviti još koji put.

 [više]

SPASI ZEMLJU

Autor: Martina Mikulaš, 20. 4. 2023. 13:13

Kroz eTwinning projekte Živimo zeleno i Živimo zdravo mijenjamo navike, trudimo našoj Zemlji pružiti bolju budućnost.

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja diljem svijeta kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. Različitim aktivnostima nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih potaknuti da osvijeste problem zagađenja okoliša.

Naša aktivnost je spasiti Zemlju učenjem kroz igru (escape room).

Svi ste pozvani da spasite Zemlju!

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Raspored po turnusima

38. tjedan,

17. do 21. lipnja 2024.

B turnus

4.b, c, e, f popodne

6. i 8. popodne

11.30  3.a, 3.e, 4.a, 4.d  

1.a, 3.b, c, d ujutro

5. i 7. ujutro

 

 
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

HONI

2. kolo 2.12.2023.

radionice
info - nastava

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Kovačića Zagreb / Kotarnica 17, HR-10090 Zagreb / os-akovacica-zg.skole.hr / skola@os-akovacica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju