preskoči na sadržaj
Knjižnica

 Radno vrijeme (posudba): svakodnevno od 9 do 15 sati

Napomena: svakog 1. utorka u mjesecu knjižničarka je u Gradskoj knjižnici na stručnom skupu (Informativni utorak)

                                   

                                           O izgaranju 

 

Tinjajuća svjetlost svijeće i toplina. Vosak se topi… Dostojanstvo izgaranja: grijati, obasjavati, darovati se! Hladnoća nije hladnoća. Tama nije tama. Smrt nije smrt. Misterij ljubavi.

Očima davnih predaka gledaju tvoji djed i baka. Pogled njegov, njezin… utkan u pogled očev, majčin… Pošteno srce u grudima – tvoja očevina!

S visokih mokrih grana trusi se žarka ljubav listova. Jesenje magle razliježu se, široko… Domovina. Iz odsjeva bistrog jezera gorskog, iz kapljica koje plode ravnicu i pučinu morsku draškaju… otajstvom ljubavi svjetluca braniteljevo oko! Bdi nad zemljom i vodama. U slobodi. Opravdanost Križa.

A veliki svijet. Svet, svet, svet… u drhtavim rukama starice u bijelom sariju obrubljenom plavim najradije bi počivala krhka kugla zemaljska! Jednostavan put: «Plod ljubavi je služenje, plod služenja je mir.» Svemir u Očevu zagrljaju.

Sutra, prekosutra… dogorijevaju blagdanske svijeće. Krizanteme, uspravni stražari vječnih počivališta, pred klonućem. Čovjek, sretno potrošen darivanjem, obilježen Isusovim uskrsnućem spokojno iščekuje trublje Vječnosti. 

 

                                                                                           Ivanka Brađašević, prof.

                          

ŠKOLSKA KNJIŽNICA  

 

Prisjetimo se nekih zanimljivosti vezanih uz ustroj naše školske knjižnice! Prva knjiga katalogizirana je 6. veljače 1985. (Z. Balog: Nevidljiva Iva). Prva knjižničarka bila je prof. Vera Petreković. Školske godine 1986./87. naslijedila ju je prof. Ljiljana Duraković. Uz stručne poslove vezane uz bibliotečno poslovanje (posudba i informativna djelatnost, nabava i inventarizacija, stručna obrada građe) i odgojno – obrazovni rad (edukacija učenika,  izravno  sudjelovanje  u  nastavi,  rad  s  Mladim knjižničarima), posao knjižničara obuhvaćao je i kulturnu i javnu  djelatnost  (obilježavanje  značajnih  nadnevaka, sudjelovanje  u  kulturnim  događanjima  i  natjecanjima, organizacija kazališnih predstava i izložaba).  Školska se knjižnica u svim razdobljima i znakovitim događanjima aktivno uključivala svojim djelatnostima. Za vrijeme  Domovinskog  rata  i  neposredno  poslije  njega posebna pozornost posvećena je radu s prognanim i izbjeglim učenicima čiji su literarni radovi objavljeni u listu Španček.

 

 

Na svoj način uključila se i u trogodišnji projekt japanske televizije Dvanaestogodišnjaci u svijetu pripremom radova na temu: Deset događaja koji su obilježili moj život u obitelji i domovini (Anita Ivković - objavljeno u Modroj lasti). Za  suradnju  i  gostovanje  Hrvatske  osnovne  škole  iz Budimpešte i naše škole, u knjižnici je pripremljen i izveden bogat program s naglaskom na njegovanju naše kulturne baštine i afirmaciji materinskog jezika. To su samo neke od mnogobrojnih aktivnosti kojima je u dvadesetogodišnjem razdoblju bio obilježen rad školske knjižnice. 

    

 

                                                                                                                   I. B.

 

SVI PUTOVI VODE U -  ŠKOLSKU KNJIŽNICU!

 

Kao i u prethodnim, školska knjižnica se i  u ovom, petogodišnjem razdoblju, odlikuje raznolikošću i bogatstvom svojih djelatnosti.

Uz stručne poslove vezane uz bibliotečno poslovanje (nabava i stručna obrada građe, posudba), odgojno-obrazovnim radom ostvarivao se odnos prema učeniku kao subjektu nastavnog procesa (izravno sudjelovanje u nastavi, edukacija učenika, rad s Mladim knjižničarima).

Posao knjižničara obuhvaćao je tkđ. kulturnu i javnu djelatnost te suradnju s brojnim ustanovama i tiskom (obilježavanje značajnih nadnevaka i izrada prigodnih panoa, sudjelovanje u kulturnim događanjima i natjecanjima, organizacija kazališnih predstava, izložaba i književnih susreta – od kojih su  najupečatljiviji bili sa Željkom Horvat- Vukeljom, Božidarom Prosenjakom, Stjepanom Liceom…)

Posebno obilježje neposrednom radu školskog knjižničara s učenicima daje rad s Literarnom družinom i individualni rad s nadarenim učenicima. Članovi Literarne družine svake godine postižu zapažene uspjehe i dobitnici su nagrada na brojnim natjecanjima (LIDRANO, Turistička zajednica Grada Zagreba, Dani Side Košutić u Radoboju, Dani Ante Kovačića u Zaprešiću…) Nastavljena je vrlo plodna suradnja s Modrom lastom, upriličena nova - s Malim koncilom, na čijim su stranicama osvanuli brojni radovi naših učenika, od kojih su najaktivniji: Ivona Zmiša, Magdalena Šimunović, Tihana Gutenkunst – Bikić, Mateja Raguž, Nikolina Ponjavić, Marija Udovičić (7.e) te Lana Cindrić, Lea Kralj, Antonija Šimović (8.a).

Uz osnovni cilj: razvijanje učenikovih interesa i mogućnosti te njegovo osamostaljivanje u korištenju izvora znanja, školski knjižničar nikada nije bio strana, namrgođena osoba pred kojom bi dijete moralo zazirati.

Draga djeco, vaša knjižničarka prije svega nastoji biti prijatelj na kojega se možete osloniti: od posudbe lektire, prikupljanja literature za pisanje projektnih tema – ponekad i do specifičnih osobni problema i preokupacija. Ona želi vaš duh obasjati vedrinom i optimizmom, vjerom koja uči da postoji izlaz iz svake, pa i najteže situacije i da smo svi dragocjeni u Božjim očima. Nastoji vas usmjeriti na put dobrote i poštenja, jedini pravi put koji može usrećiti vas, obitelj, domovinu…To je ujedno način na koji možete zagrliti cijeli svijet i živjeti zauvijek!

                                                                                                               I. B.        
info - nastava

16. tjedan  (14.1. do 18.1.)

RASPORED B

ČETVRTI, ŠESTI I OSMI RAZREDI POPODNE

 2.E, TREĆI, PETI I SEDMI RAZREDI UJUTRO

1.E, 2.F I 3.E MEĐUSMJENA

 


HONI

3. kolo subota 15.12.2018.


Kovačić MINIS


Volonteri u medijima

Emisiju Radio Sljemena u kojoj su gostovali naši volonteri možete poslušati na sljedećoj poveznici.


 

OŠ ANTE KOVAČIĆA

KOTARNICA 17

10090 ZAGREB

skola@os-akovacica-zg.skole.hr  


Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2018.

Ukupno: 115087
Ovaj tjedan: 1204
Danas: 282

Korisni linkovi
e-Dnevnik

Razno

Škola

preskoči na navigaciju