preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Kovačića Zagreb

 > Knjižnica
Knjižnica

                                   RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

           

    Ponedjeljak

     Utorak

   Srijeda

   Četvrtak   

     Petak                                                        

          od       10.00    do      16.00                 

                                 

 

         Napomena: Prvi utorak u mjesecu knjižnica ne radi  (stručni aktivi školskih knjižničara).

   Iznimno je knjižnica zatvorena za korisnike u vrijeme izvođenja nastavnog sata u  knjižnici.

 

                                        KNJIŽNIČARKA

              Branka Popović, dipl. učiteljica RN i mag. bibliotekarstva

        e-mail:  knjiznica@os-akovacica-zg.skole.hr

                                           

          

         

         

                                    O ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

 

    Učenici naše škole rado posjećuju školsku knjižnicu. Osim kad trebaju posuditi ili vratiti knjigu, ovdje učenici mogu doći čitati knjige i časopise, koristiti enciklopedije, atlase, rječnike i leksikone, pisati zadaće, ponavljati gradivo, zatražiti pomoć pri izboru literature.

     Odjednom se mogu posuditi dvije knjige (jedna lektira i jedna za slobodno čitanje) na rok od 15 dana. Rok posudbe se može produljiti za još jedno trajanje posudbe.

     Knjiga se može  rezervirati na dva načina:

  • mailom
  • učenik osobno u knjižnici

 

Učenik je dužan čuvati knjigu od svakog oštećenja. Ukoliko izgubi knjigu ili je ošteti na način da više nije za uporabu, učenik je dužan kupiti isto takvu knjigu ili drugu knjigu koja je knjižnici potrebna u visini cijene izgubljene/oštećene knjige. Na kraju školske godine učenici trebaju vratiti sve posuđene knjige.

 

 

 

 

 

                                           O izgaranju 

 

Tinjajuća svjetlost svijeće i toplina. Vosak se topi… Dostojanstvo izgaranja: grijati, obasjavati, darovati se! Hladnoća nije hladnoća. Tama nije tama. Smrt nije smrt. Misterij ljubavi.

Očima davnih predaka gledaju tvoji djed i baka. Pogled njegov, njezin… utkan u pogled očev, majčin… Pošteno srce u grudima – tvoja očevina!

S visokih mokrih grana trusi se žarka ljubav listova. Jesenje magle razliježu se, široko… Domovina. Iz odsjeva bistrog jezera gorskog, iz kapljica koje plode ravnicu i pučinu morsku draškaju… otajstvom ljubavi svjetluca braniteljevo oko! Bdi nad zemljom i vodama. U slobodi. Opravdanost Križa.

A veliki svijet. Svet, svet, svet… u drhtavim rukama starice u bijelom sariju obrubljenom plavim najradije bi počivala krhka kugla zemaljska! Jednostavan put: «Plod ljubavi je služenje, plod služenja je mir.» Svemir u Očevu zagrljaju.

Sutra, prekosutra… dogorijevaju blagdanske svijeće. Krizanteme, uspravni stražari vječnih počivališta, pred klonućem. Čovjek, sretno potrošen darivanjem, obilježen Isusovim uskrsnućem spokojno iščekuje trublje Vječnosti. 

 

                                                                                           Ivanka Brađašević, prof.

                          

ŠKOLSKA KNJIŽNICA  

 

Prisjetimo se nekih zanimljivosti vezanih uz ustroj naše školske knjižnice! Prva knjiga katalogizirana je 6. veljače 1985. (Z. Balog: Nevidljiva Iva). Prva knjižničarka bila je prof. Vera Petreković. Školske godine 1986./87. naslijedila ju je prof. Ljiljana Duraković. Uz stručne poslove vezane uz bibliotečno poslovanje (posudba i informativna djelatnost, nabava i inventarizacija, stručna obrada građe) i odgojno – obrazovni rad (edukacija učenika,  izravno  sudjelovanje  u  nastavi,  rad  s  Mladim knjižničarima), posao knjižničara obuhvaćao je i kulturnu i javnu  djelatnost  (obilježavanje  značajnih  nadnevaka, sudjelovanje  u  kulturnim  događanjima  i  natjecanjima, organizacija kazališnih predstava i izložaba).  Školska se knjižnica u svim razdobljima i znakovitim događanjima aktivno uključivala svojim djelatnostima. Za vrijeme  Domovinskog  rata  i  neposredno  poslije  njega posebna pozornost posvećena je radu s prognanim i izbjeglim učenicima čiji su literarni radovi objavljeni u listu Španček.

 

 

Na svoj način uključila se i u trogodišnji projekt japanske televizije Dvanaestogodišnjaci u svijetu pripremom radova na temu: Deset događaja koji su obilježili moj život u obitelji i domovini (Anita Ivković - objavljeno u Modroj lasti). Za  suradnju  i  gostovanje  Hrvatske  osnovne  škole  iz Budimpešte i naše škole, u knjižnici je pripremljen i izveden bogat program s naglaskom na njegovanju naše kulturne baštine i afirmaciji materinskog jezika. To su samo neke od mnogobrojnih aktivnosti kojima je u dvadesetogodišnjem razdoblju bio obilježen rad školske knjižnice. 

    

 

                                                                                                                   I. B.

 

SVI PUTOVI VODE U -  ŠKOLSKU KNJIŽNICU!

 

Kao i u prethodnom, školska knjižnica se i  u novijem razdoblju odlikuje raznolikošću i bogatstvom svojih djelatnosti.

Uz stručne poslove vezane uz bibliotečno poslovanje (nabava i stručna obrada građe, posudba), odgojno-obrazovnim radom ostvarivao se odnos prema učeniku kao subjektu nastavnog procesa (izravno sudjelovanje u nastavi, edukacija učenika, rad s Mladim knjižničarima).

Posao knjižničara obuhvaćao je tkđ. kulturnu i javnu djelatnost te suradnju s brojnim ustanovama i tiskom (obilježavanje značajnih nadnevaka i izrada prigodnih panoa, sudjelovanje u kulturnim događanjima i natjecanjima, organizacija kazališnih predstava, izložaba i književnih susreta – od kojih su  najupečatljiviji bili sa Željkom Horvat- Vukeljom, Božidarom Prosenjakom, Stjepanom Liceom…)

Posebno obilježje neposrednom radu školskog knjižničara s učenicima daje rad s Literarnom družinom i individualni rad s nadarenim učenicima. Članovi Literarne družine svake godine postižu zapažene uspjehe i dobitnici su nagrada na brojnim natjecanjima (LIDRANO, Turistička zajednica Grada Zagreba, Dani Side Košutić u Radoboju, Dani Ante Kovačića u Zaprešiću…) Nastavljena je vrlo plodna suradnja s Modrom lastom, upriličena nova - s Malim koncilom, na čijim su stranicama osvanuli brojni radovi naših učenika, od kojih su najaktivniji: Ivona Zmiša, Magdalena Šimunović, Tihana Gutenkunst – Bikić, Mateja Raguž, Nikolina Ponjavić, Marija Udovičić, Lana Cindrić, Lea Kralj, Antonija Šimović.

Novijoj generaciju izrazito uspješnih literata pripadali su sljedeći učenici: Dominik Tomić, Dominik Jelić, Matea Mršo, Ema Pintar, Anja Poljanšek, Klara Tomić te Ingo Pavić. S nekima od njih nastavljena je suradnja i kao srednjoškolcima ( objavljivanje duhovne lirike Dominika Tomića u Školskim novinama, travanj 2019.)

Školske godine 2019./2020. vaša knjižničarka nema u zaduženju Literarnu družinu.

Uz osnovni cilj: razvijanje učenikovih interesa i mogućnosti te njegovo osamostaljivanje u korištenju izvora znanja, školski knjižničar nikada nije bio strana, namrgođena osoba pred kojom bi dijete moralo zazirati.

Draga djeco, vaša knjižničarka prije svega nastoji biti prijatelj na kojega se možete osloniti: od posudbe lektire, prikupljanja literature za pisanje projektnih tema – ponekad i do specifičnih osobni problema i preokupacija. Ona želi vaš duh obasjati vedrinom i optimizmom, vjerom koja uči da postoji izlaz iz svake, pa i najteže situacije i da smo svi dragocjeni u Božjim očima. Nastoji vas usmjeriti na put dobrote i poštenja, jedini pravi put koji može usrećiti vas, obitelj, domovinu…To je ujedno način na koji možete zagrliti cijeli svijet i živjeti zauvijek!

                                                                                                               I. B.        

Raspored po turnusima

38. tjedan,

17. do 21. lipnja 2024.

B turnus

4.b, c, e, f popodne

6. i 8. popodne

11.30  3.a, 3.e, 4.a, 4.d  

1.a, 3.b, c, d ujutro

5. i 7. ujutro

 

 
Kalendar
« Studeni 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

HONI

2. kolo 2.12.2023.

radionice
info - nastava

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Kovačića Zagreb / Kotarnica 17, HR-10090 Zagreb / os-akovacica-zg.skole.hr / skola@os-akovacica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju