preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Kovačića Zagreb

 > O školi
 

Osnovna škola Ante Kovačića smještena je u gradskom naselju Špansko u zapadnom dijelu Zagreba, između Zagrebačke avenije na jugu, naselja Oranice na istoku, naselja Malešnica na sjeveru te Jankomira na zapadu.

Prvi nastavni dan (škola se tada zvala Osnovna škola Špansko-sjever) bio je 14.09.1984. godine. Na Dan škole 1987. godine službeno je proslavljeno imenovanje škole koja je nazvana po poznatom hrvatskom književniku Anti Kovačiću.

Prva ravnateljica škole (od 1984. do 1989. godine) bila je Ljerka Draganić. Od 1989. do 1991. godine ravnatelj je bio Ivan Jelić, a od 1991. do 2015. godine Jozo Hrga. Od 1.veljače 2015. do 31.kolovoza 2018. godine ravnatelj je bio Božidar Nevžala. 1.rujna dužnost VD ravnateljice preuzima Jadranka Salopek koja je u veljači 2019. imenovana ravnateljicom škole.

Školska godina 1984./85. počela je radom u 33 odjeljenja, s 1033 učenika. Školsku godinu 1990./91. završili smo s radom u 65 odjeljenja, s preko 1900 učenika. Nakon izgradnje Osnovne škole Malešnica 1991. godine više od trećine učenika i djelatnika preseljeno je u novu školu. Osnovna škola Ante Kovačića te godine ima 1215 učenika i 37 odjela. U rujnu 2006. godine otvoren je dograđeni dio škole sa šest učionica. Danas škola ima 933 učenika u 38 razredna odjela, 95 djelatnika (od toga 73 člana nastavnog osoblja). Školska je zgrada i nakon 31 godine lijepa, očuvana i redovito održavana te kao takva upečatljiva u naselju.

U razdoblju Domovinskog rata škola je široka srca i s posebnom empatijom otvorila vrata brojnim učenicima prognanicima iz ratom pogođenih područja Republike Hrvatske. Dopunskom nastavom koja se odvijala subotom, a s ciljem lakšeg svladavanja gradiva i pružanja psihološke pomoći, bilo je obuhvaćeno i do 300 učenika, velikim dijelom djece našega grada heroja Vukovara. Za svesrdnu i nesebičnu pomoć koju je Osnovna škola Ante Kovačića pružala učenicima prognanicima i svima potrebitima širom Lijepe Naše i susjedne Bosne i Hercegovine, škola je primila brojna priznanja i zahvalnice, ali i brojna pisma zahvale učenika povratnika i njihovih roditelja.

Ponosni smo na suradnju s brojnim osnovnim školama: u Dragaliću, Trstu, Mostaru, Tokiju i Hirošimi, a posebno s radošću ističemo aktivnu suradnju s Hrvatskom osnovnom školom i gimnazijom u Budimpešti koja traje od 1995. godine.

Škola smo čiji učenici već godinama bilježe vrhunske rezultate na županijskim i državnim natjecanjima iz svih predmeta. Posebno se ponosimo državnim prvacima iz hrvatskog jezika, matematike, engleskog jezika, informatike, kemije i fizike. Brojne uspjehe i glavne nagrade naši učenici postižu na LiDraNu – smotri literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva, a literarni radovi naših učenika redovito osvajaju prve nagrade Hrvatske turističke zajednice. Također se ponosimo rezultatima koje naši učenici ostvaruju na gradskoj, državnoj i međunarodnoj razini u glazbi i sportu. Domaćini smo županijskog Natjecanja iz informatike u području Razvoj softvera za osnovne i srednje škole.

S našim učenicima i roditeljima organizirali smo brojne kulturne priredbe i dobrotvorne akcije, npr. humanitarnu akciju Veliko proljetno čišćenje. Novac prikupljen tom dobrotvornom akcijom i donacijama roditelja namijenili smo:

- 2014. godine za izgradnju kuhinje u školi koja nosi naše ime u Mkavu, Malawi, Afrika

- 2015. godine za kupovinu instrumenata za školski tamburaški orkestar, a dio novca za pomoć osnovnoj školi u Gunji

- 2016. godine za kupovinu i postavljanje LCD projektora, projekcijskih platna i nekoliko računala u učionice

- 2017. godine za pomoć roditeljima teško oboljele djece okupljenima u udruzi Ljubav na djelu i roditeljima naše teško bolesne bivše učenice

- 2018. godine za ugradnju dijela potrebnih garderobnih ormarića za učenike naše škole

Nadamo se da ćemo uskoro realizirati dogradnju školskog prostora i izgradnju sportske dvorane (za koju postoji projektna i građevinska dokumentacija) te rad u jednoj smjeni kako bi se omogućilo optimalno ostvarivanje odgojno-obrazovnih ciljeva različitim oblicima nastavnih, izvannastavnih i slobodnih aktivnosti, dopunske i dodatne nastave. Na taj ćemo način stvoriti još poticajnije školsko ozračje za život i rad naših učenika i njihovih učitelja.

Škola smo u kojoj rade ne samo dobri učitelji, već prije svega dobri ljudi, dragi prijatelji i kolege. Svjesni smo činjenice da je učitelj najvažniji čimbenik kvalitete odgoja, obrazovanja i školskog ozračja u kojemu učenici žive, uče i primaju nove spoznaje. U tu svrhu uključili smo se u projekte Agencije za mobilnost i programe Europske Unije kako bi učiteljima omogućili usavršavanje, a učenicima nova iskustva iz različitih kulturno civilizacijskih krugova. Cilj našeg odgoja i obrazovanja jest da učenici razvijaju svoje talente i ostvaruju stvaralačke potencijale. Naša im škola to omogućuje, a na to nas obvezuje i njezin moto:

Znanje i dobrota - domovini ljepota!

         

Jadranka Salopek, ravnateljica     

 


Raspored po turnusima

15. tjedan,

11. do 15. prosinca 2023.

A turnus

4.b, c, e, f, 6. i 8. ujutro

11.30  3.a, 3.e, 4.a, 4.d  

1.a, 3.b, c, d, 5. i 7. popodne

 

 

Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

HONI

2. kolo 2.12.2023.

radionice
Dan BezVeze u Kovačiću

I ove godine učenici nižih razreda su sudjelovali u projektnom danu DanBezVeze. Nositelj projekta je učiteljica informatike Ana Rašuo.

Učiteljica koje su sudjelovale: Katerina Lalić, Nikolina Tolj, Nika Maslać, Mateja Lukšić, Ana Rašuo

Bilo nam je jako zabavno, jedva čekamo iduću godinu!

Ovdje pogledajte što smo sve radili:

 http://danbezveze.weebly.com/

 

 

info - nastava

 

Google classroom
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Kovačića Zagreb / Kotarnica 17, HR-10090 Zagreb / os-akovacica-zg.skole.hr / skola@os-akovacica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju