preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Kovačića Zagreb

Vijesti

PRODUŽENI STRUČNI POSTUPAK – PSP

Autor: Ivana Đurek Setinšek, 19. 5. 2023.

Kada govorimo o produženom stručnom postupku, zapravo govorimo o usluzi poludnevnog boravka u sklopu koje se provodi program produženog stručnog postupka. Danas taj program provodi Centar za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave u 20 osnovnih škola u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u ukupno 23 grupe u sklopu odjela koji se naziva Dislocirana jedinica poludnevnog boravka u osnovnim školama (https://centar-dugave.hr/opcenito/poludnevni-boravak/). 

Produženi stručni postupak (PSP) provodi se pri osnovnim školama kao poseban oblik preventivnog rada s djecom osnovnoškolske dobi koja manifestiraju probleme u ponašanju i njihovom primarnom sredinom. Djeca koja se uključuju u PSP  manifestiraju blage probleme u ponašanju – rizična ponašanja. Njih je najčešće prepoznala škola (razrednici, učitelji, pedagoška služba).  Tu se najčešće radi o zanemarivanju i/ili neispunjavanju školskih obveza, neredovitosti u radu, izostajanju s nastave, lošijim ocjenama, nemaru, lošijoj socijalnoj integraciji, stihijskom provođenju slobodnog vremena, slaboj kontroli od strane roditelja/skrbnika, često slabijoj materijalnoj situaciju i sl. Program PSP-a zamišljen je upravo kao prevencija nekih daljnjih, intenzivnijih oblika problema u ponašanju.

 

PSP funkcionira na način da škole osiguravanju adekvatan prostor za provođenje ovog tretmana. Jednu grupu PSP-a čini 10 učenika. Odgajatelji su stručni djelatnici Centra Dugave, mahom socijalni radnici, socijalni pedagozi i psiholozi. Djeca koja su uključena su učenici škole od 2. do 8. razreda. Program je kontinuiran, svakodnevan (četiri do šest sati dnevno) i traje duže vrijeme  (od jedne do dvije godine (iznimno i duže), odnosno dok se ne postigne napredak u funkcioniranju djeteta).

 

 Nakon što škola procijeni da bi za nekog učenika/cu bilo svrhovito uključenje u PSP, slijedi razgovor s roditeljima kojima se pomnije pojasni što je PSP te kako bi konkretno taj program pomogao njihovom djetetu i njima samima. Kada roditelji pristanu na uključenje, škola potrebnu dokumentaciju šalje u nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad te se nakon razgovora sa stručnim djelatnicima dijete uključuje u PSP. Važno je naglasiti kako je uključenje u ovaj tretman na dobrovoljnoj bazi i u svakom trenutku roditelji mogu ispisati dijete.

Dijete koje je uključeno u PSP, prije ili nakon nastave (ovisno o turnusu) dolazi/ostaje u školi. Za vrijeme PSP- a dobiva ručak i užinu, napiše domaću zadaću te se pripremi za nastavu. Možda važnije od navedenog, je da PSP pokriva specifična sociopedagoška područja: odnos prema sebi, odnos prema drugima (vršnjacima, odraslima, obitelji), područje obrazovanja, slobodnog vremena te interesa i navika. Ne smijemo zanemariti odgojnu komponentu (razvoj radnih, kulturnih i higijenskih navika, rad na socijalizaciji, toleranciji, uvažavanju drugih i različitih i sl.) u radu s  djecom. Također, djeca uključena u PSP sudjeluju i na raznim sadržajima izvan škole (muzeji, kazalište, kino, kuglanje i sl.) koja su za njih često besplatna. Također, sam program integrira različite sustave kao što su zdravstveni, socijalni, obrazovni, a bitan faktor za uspjeh je i dobra suradnja sa obitelji i djetetovim socijalnim okruženjem kroz individualna savjetovanja, informativne razgovore te roditeljske sastanke.

U Osnovnoj školi Ante Kovačića prva grupa PSP-a otvorena je u drugom polugodištu školske godine 2006./2007. Tadašnji ravnatelj Jozo Hrga i pedagoška služba zdušno su se zalagali za otvorenje ove grupe. I danas škola pod vodstvom ravnateljice Jadranke Salopek uz izmijenjenu pedagošku službu itekako cijeni i podržava rad PSP-a. U prilog uspješnom radu i dugogodišnjoj dobroj suradnji govore i zadovoljni roditelji, kao i uključena djeca koja prepoznaju vlastite dobrobiti iz ovog programa.

Ivana Đurek Setinšek

dipl. socijalna radnica – odgajateljica 
Raspored po turnusima

14. tjedan,

4. do 8. prosinca 2023.

B turnus

4.b, c, e, f, 6. i 8. popodne

11.30  3.a, 3.e, 4.a, 4.d  

1.a, 3.b, c, d, 5. i 7. ujutro

 

 

Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

HONI

2. kolo 2.12.2023.

radionice
Dan BezVeze u Kovačiću

I ove godine učenici nižih razreda su sudjelovali u projektnom danu DanBezVeze. Nositelj projekta je učiteljica informatike Ana Rašuo.

Učiteljica koje su sudjelovale: Katerina Lalić, Nikolina Tolj, Nika Maslać, Mateja Lukšić, Ana Rašuo

Bilo nam je jako zabavno, jedva čekamo iduću godinu!

Ovdje pogledajte što smo sve radili:

 http://danbezveze.weebly.com/

 

 

info - nastava

 

Google classroom
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Kovačića Zagreb / Kotarnica 17, HR-10090 Zagreb / os-akovacica-zg.skole.hr / skola@os-akovacica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju